dot2 tu kena banyak2 besabar ye..
Untuk resepinya..i copy paste dr sini.
BAHAN2:
3 bj Telur Sejuk
250g Gula
10oz Tepung Softasilk/Superfine/Hong Kong
1 sb Ovalette
160g Santan Pekat
1 st Pandan Pes
INTI (by HomeKreation):
100g Kelapa Parut3 sb Gula Merah
2 sb Gula
3 sb Air
1 st Tpg Jagung
- Kacau semua dlm periuk sehingga sebati. Sejukkan sebelum di gunakan.
BAHAN2:
1. Pukul kesemua bahan2 sekali gus sehingga pekat & kembang.
2. Paipkan adunan separuh penuh ke dlm kertas muffin.
Letakkan di tengah2 nya ½ st inti kelapa.
Tutup dgn adunan sehingga hampir penuh.
3. Kukus 15 mins dgn api sederhan (Jangan guna api besar takut apam merekah).
UNTUK MENJAWAB PERTANYAAN - CARA2 BUAT DOT:
Untuk buat dot, ambil satu bahagian dan warnakan dgn warna pilihan.Masukkan ke dlm bag paiping & potong lubang kecil di hujung nya.
Buat lah bentuk dot di atas apam2 tadi.
Tip: Untuk mendapatkan dot yg cantik bulat, buat dot dgn gerakan circle & jgn picit setempat ... (harap2 paham... maaf takda video)
comelnya apam nih ... harus dicuba nih
ReplyDeleteBetul Chik Na comel2..sekali ngap je..anak2 pun suke tau..
ReplyDeletecantik je dot dot tu.. :-)
ReplyDelete