CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 13, 2011

Warna Warni Caramel Cake


Cubaan pertama membuat Caramel Cake..Senang je tapi kena teliti dan berhati2 dengan caramelnya silap hari bulan boleh pecah or tak jadi..but my first try alhamdulillah was perfectoss tak sangka lak boleh perfect camtu..so yg nak try boleh view this resepi..actually resepi ni frm my sister's friend..lupa nama dia but i copy paste frm her blog..


bahan2

(A)

2 sudu besar gula ( utk buat gula hangus )
caranya tabur dlm loyang dan masakkan atas api pelahan ..biarkan hingga gula hancur dan berwarna keperangan/coklat)-- jgn smpi hangiittt lakk...tak sedap

(B)

1/2 tin susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh essen vanilla
3 biji kuning telur

** kalau nak karamel tebal mcm atas tu...susu 3/4 dan tambah 2 biji telur

(C)

140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak ( saya pakai minyak jagung-sedap)

(D) Meringue

6 biji telur putih
70gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar ( saya tak pakai pun)

Caranya

Kacau bahan B pelahan-lahan jangan sampai berbuih ...nanti karamel tak jadi...

Masukkan bahan B dalam loyang gula hangus tadi.

Pukulkan bahan C

Pukul bahan D hingga kembang,putih,likat bila terbalikkan dia takkan jatuh...tapi jangan terlalu lama nanti akan cair semula ( agak2 10 minit

Campurkan bahan D dalam bahan C sedikit demi sedikit...cara kaup balik...hingga sebati...

Warnakan kepada berberapa bahagian....kaler ikut suka yee..

Susunankan mengikut kaler kedalam loyang tadi...kalau nak kaler belang2...massukkan satu persatu warna...tindih menindih..tapi jangan smpi tertutup warna yg pertama dan seterusnya...mulakan dari tengah loyang..

Bakar cara double boiled...( loyang adunan didalam loyang berisi air panas sebanyak 1/3 aje...)

Bakar selama 1 jam...40 minit pertama api bawah...dan 20 minit akhir api atas bawah...

Bila dah masak rehatkan 10 minit baru diterbalikan...

Sejukkan...dalam peti ais baru makan ye...




 Rupa caramel cake setelah di potong..i made layer by layer tapi tak berapa cantik layernye but overall the texture is very soft and sedaapppp..

No comments:

Post a Comment