CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, May 15, 2010

Suka makan tapi...

Semenjak kahwin i sekali pun tak pernah masak paru tapi i suka sangat makan paru. tak kisah la sambal paru ke atau paru goreng. kalau nampak paru kat kedai makan sure i akan makan dengan banyak sekali uppsss tak lupa jugak makan nasi lemak sambal paru...perrgghhhh meleleh air liur siut...Begitu juga dengan mr hubby dia pun sama citarasa dengan i kadang2 sampai berebut nak makan paru ni..


Jadinye 2 minggu lepas mr hubby telah membeli paru yang mentah dengan harapan suh i masak..menjerit i bila tau me hubby beli paru, bukan sebab suka tapi sebab i sememang nye tak reti nak memasaknye dan i geli dengan kelembikannya itu. tapi dengan muka selambanya mr hubby kata masakla cemana pun janji benda tu boleh makan. senang betul cakapnye dia bukan tak tau wife die ni bukan expert pun benda2 camni..

So apalagi i pun gunala talian hayat i..tepon my mom la apalagi..my mom pun bagitaula kena cuci bersih2 dengan limau, kena rebus bagi lembut and baru boleh goreng or what so ever. tapinye bila dah tau nak masak camane masa lak tak mengizinkan. mana nak sempat kalau weekdays dah tentu balik dah dekat maghrib, bila kala lak i nak defrostkan paru tu, nak rebus nak goreng lagi..sungguh malas betul..heheheh nak seribu daya kan..tapi kalau dah tak nak tu tak tau nak cakap camane..layan jela..

Kebetulan rabu lepas i cuti (seronotnya cuti..bukan cuti ye i meng"mc" kan diri i hehehe..) dengan semangat yang berkobar2 i telah memasak paru tersebut..lama betul nak merebusnya nak bagi lembut..banyak kali jugakla i merefill air tu supaya tak kering..mintak maafye i takde pressure cooker or slow cooker yang boleh rebus je tanpa perhatikan selalu ye. dapur i memang ade benda2 basic je kalau nak cari benda yg pelik sikit memang i kena import dr rumah my mom.

Lepas dah lembut barula i goreng separuh buat sambal separuh..perrggghhh rase bangga gilela first time berjaya masak paru ni sedap lak tu..ceehh poyo lak tu..





6 comments:

  1. hehehe sama la kita..ni buat akak teringat2 sambal paru ni...

    ReplyDelete
  2. waaa...
    sis eynda nak join grup kite nie...
    =.=

    ReplyDelete
  3. hehehe group paru feveret..ok tak

    ReplyDelete
  4. ok jew...
    hehehe...
    wat grup kat FB nieh...
    hehehe...
    =.=

    ReplyDelete